We use cookies to communicate with your browser and identify who you are. You can read more about exactly what we use them for or hide this message
  • Language
  • Currency

Blank Spot Project

Blank Spot Project

Campaign owner

The crisis in journalism must be met with something new. / Krisen inom journalistiken måste mötas med något nytt. Vi är en grupp journalister som bestämt att ta saken i egna händer.
English | Swedish

A site that covers the blank spots of the world

The crisis in journalism must be met with something new. / Krisen inom journalistiken måste mötas med något nytt. Vi är en grupp journalister som bestämt att ta saken i egna händer.

När journalisten Martin Schibbye släpptes från ett etiopiskt fängelse efter 438 dagars fångenskap viskade en medfånge "Tell the world what you have seen." Just det tänker vi nu göra. Vi är ett antal passionerade publicister som tillsammans bestämt oss för att ta saken i egna händer och skapa en medborgarfinansierad digital plattform för utrikesjournalistik.

UTRIKESJOURNALISTIKENS KRIS

Vår omvärld brinner, stormakter rustar upp och epidemier slår ut hela samhällen. Ute på fältet skjuts, kidnappas och fängslas kollegor i en omfattning som vi aldrig sett tidigare. Behovet av en kvalificerad utrikesjournalistik har aldrig varit större än nu. Samtidigt genomgår de svenska nyhetsredaktionerna det värsta stålbadet i modern tid. Varje månad kommer nya besked om nedskärningar på redaktioner och sänkta arvoden för frilansande reportrar.

Vi känner en stor oro för den här utvecklingen. För de reportage som inte blir skrivna. För de konflikter som glöms bort och för de människor som inte ges en röst. I förlängningen för allas vår bild av omvärlden och vår demokrati.

Vi tror att krisen för journalistiken måste mötas med något nytt. Vi vet att det finns ett stort intresse för en journalistik där reportern och fotografen är på plats, använder fötterna istället för Google och ger människor som annars inte skulle träffa journalister en röst.

Vi vill skriva de historier som nu inte blir skrivna och vill därför bjuda in dig att tillsammans med oss crowdfunda en redaktion som bevakar vår dynamiska omvärld, gräver och granskar och tar fram de oväntade rösterna från världens alla hörn.

Magda Gads kontor för dagen (c) Amos Sawboh
Magda Gads kontor för dagen (c) Amos Sawboh

VÅR LÖSNING

Huvudinnehållet på Blank Spot Project handlar om världens vita fläckar. Vi vill skriva om länder och platser bortom de mediala allfarvägarna som alltför få medier uppmärksammar. Vi vill ge människor som annars inte träffar journalister en röst och lyfta fram bortglömda perspektiv, konflikter och kontinenter. De vita fläckarna kan också vara långsamma skeenden. Plattformens tre centrala innehållsdelar är:

* Stora grävprojekt. Vi planerar att sjösätta internationella och svenska grävprojekt i samarbete med organisationen Eye on Corruption. I vårt nätverk finns flera prisbelönta researchers och journalister från en rad olika länder som hjälper oss att ta fram fakta om svenska och multinationella företags agerande i utvecklingsländer och i de forna sovjetstaterna.

* Berättande reportage. Vi kommer att satsa mycket av vårt krut på att låta journalister och fotografer få tid att på plats mejsla fram och gestalta berättelser från jordens alla hörn. De som vill beställa hem reportagen som tryckta böcker kommer att kunna göra det.

* Blank Spots nyhetsflöde. Ett kontinuerligt nyhetsflöde med kortare texter, krönikor och notiser håller dig uppdaterad om kommande reportage samt reaktioner på det som publicerats. Som läsare av nyhetsflödet blir du uppdaterad om vilka projekt som är på gång och du kan dela din egen kunskap med reportrarna och ge tips till kommande reportage.

Den digitala plattformen blir den som passar dig bäst. Vi kommer att finnas på skärmar, plattor, paddor och mobiler och anpassas utifrån innehållet och de historier vi vill berätta. Vi utgår från att storyn bara är halva jobbet i vårt arbetssätt – det digitala hantverket är lika viktigt som det journalistiska. Vi tror att våra medlemmar och läsare är de bästa ambassadörerna och vi kommer arbeta med er före, under och efter ett reportage.

Vårt sätt att jobba kommer att göra det möjligt för er läsare att följa arbetet med reportagen från ax till limpa, vi tar med er bakom kulisserna på världens konflikthärdar. Men också när vi drunknar bland årsredovisningar, rapporter och policydokument. Ofta kommer vi att behöva er hjälp. Ofta kan ni mer än oss. Reportagen kommer att börja brännas hos er innan vi är på plats och ni kommer att kunna hjälpa oss, hela vägen, in i kaklet.

Fotograf Jacob Zocherman frilansar från Sudan.
Fotograf Jacob Zocherman frilansar från Sudan.

BAKGRUNDEN

De stora medieförändringarna medför nya möjligheter för journalistiken som vi vill ta tillvara. I Sverige har 92 procent tillgång till internet och två tredjedelar av dessa har tillgång till smarta telefoner. Lika många använder dagligen sociala nätverk. Du vet ju redan allt det där och läser säkerligen den här uppmaningen i din mobiltelefon eller padda. Vår vision är att du tillsammans med dina vänner och nätverk länge och engagerat ska diskutera varje reportage vi publicerar. Vi vill ta del av din expertskunskap eller idéer om reportage vi borde göra. Den responsen kommer för oss vara lika viktig som det vi skriver i våra reportage.

Vi ser alla som är intresserade av vår omvärld som målgruppen. Inte minst de stora grupperna i Sverige med kopplingar till utlandet. Vi kommer inte segmentera målgrupper efter ålder, kön, bostadsort eller andra stereotypa bakgrundsvariabler.

Vi vill ge alla engagerade världsmedborgare en chans att veta mer om världen utanför Sverige!

Vi kommer att finnas där du är.
Vi kommer att finnas där du är.

AFFÄRSMODELLEN

Vi tror att många människor känner en oro över journalistikens framtid och är beredda att betala för kvalitetsjournalistik. Vi tror på en affärsmodell där vi säljer journalistik till engagerade läsare istället för att sälja läsare till annonsörer. Och vi ser med stor oro på att flera mediehus i dag ogenerat samarbetar med företag för att ta fram "branded content" som ett sätt att lösa krisen. Vi tror att en annan journalistik är möjlig.

Vårt redaktionella oberoende är centralt och är kärnan i vår affärsmodell, men vi tror samtidigt på en platt organisation och en aktiv läsarskara som nyckeln till att idag kunna producera journalistik i världsklass. Vi vill etablera ett långsiktigt och förtroendefullt samarbete med dig som engagerad läsare. Vi ser dig som medskapare snarare än prenumerant. Vi kommer att fråga dig om och din kunskap i de ämnen och i de länder som vi planerar att skriva om.

Affärsmodellen bygger på ditt intresse för din omvärld och ditt förtroende för oss.

Martin Edström fotar 360°, Zaatari (c) Erik WIbaeus
Martin Edström fotar 360°, Zaatari (c) Erik WIbaeus

DETTA KOMMER VI ATT ANVÄNDA PENGARNA TILL

Vi är alla erfarna journalister och redaktörer. Vi kan avslöja missförhållanden, gå genom öknar, och ta bilder som bränner sig fast på näthinnan. Vi lever för det här yrket och kan lägga tid och energi. Men vi behöver er hjälp för att få ihop pengar. Den granskande utrikesjournalistik vi och våra vänner vill göra är kostsam. Det krävs en redaktion som har resurser för den säkerhet, utrustning, logistik, redaktörskap och tid som behövs.

I steg ett söker vi en miljon för att bygga en tryckpress, det vill säga den digitala plattformen och visa er vad den kan göra. Vi kan då bygga en redaktion och börja jobba med gräv, reportage och nyhetsflöden.

Det vi gör med den här kampanjen är att visa att affärsmodellen fungerar. Vi visar att människor vill veta mer om världens vita fläckar. Läsare och medlemmar som vet att pengarna går direkt till reportagen och inte till en massa mellanchefer och annat som gör journalistiken onödigt dyr. Vi tror att alla de som investerar en miljon i våra reportage kommer bidra till att förändra sättet som journalistik görs på i dag.

Milstolpar efter avslutad insamling:

*Mars - Juni *

När vi når målet om en miljon kronor kommer den digitala plattformen att börja byggas och en redaktion att tillsättas. Programmerarna börjar knacka kod och redaktionens fotografer och skribenter snör på sig kängorna. Ett första stort internationellt grävprojekt sjösätts och ett långt berättande reportage tas fram. Nyhetsflödet skruvas upp. När vi har något att berätta kommer medlemmarna att bjudas in till BlankSpotBackersMeetup och där utvecklar vi den relation ni vill ha till oss på fältet.

Juli

Vi premiärtestar sajten med våra mest hängivna och aktiva medlemmar.

September

En första version av Blank Spot Project presenteras vid ett större event för medlemmar. Ni får alla då se resultatet av den första tidens journalistiska fotarbete. Vi har stora planer för framtiden. Det vi ber om hjälp med nu är ett startkapital så vi kan visa vad vi går för. Tillsammans tar vi det senare vidare.

Välkomna med på resan.

Du kan bidra med allt från 10 kr. Från 500 kr blir du medlem i ett år. För 9 331 kr delfinansierar du ett gräv och får ett fotografi skänkt från en av dessa fotografer: Loulou D’aki, (Gaza), Sanna Sjöström (Iran), Niclas Hammarström (Liberia), Jacob Zocherman (Sudan), Jonas Gratzer (Bangladesh).

Teamet bakom Blank Spot Project
Teamet bakom Blank Spot Project

Blank Spot Project in media

Campaign owner